Sertés ágazat

A sertéstelep a város déli oldalának külterületén helyezkedik el. A telep egyfázisú, Mezőpanel rendszerű egység. 1976-tól üzemel, átlagosan 750-770 kocával, kb. 8.000 férőhelyen, évi 17-19.000 db hízósertést állítva elő. A telep kerítéssel, kamera- és riasztórendszerrel védett 7 hektáros területen helyezkedik el, melynek vízellátását saját rendszer biztosítja. 1993-ig a KAHYB sertés hízlalása történt a telepen, amikor a sertéspestis kipusztította az állományt.

A holland Dalland-hibrid fajta ezután került betelepítésre Kunhegyesen a Dumeco Breeding Hungary Kft. felügyeletével, majd 2007-től a nagyszülő vonal nagyfehér, míg az F1 vagyis az árúelőállító vonal nagyfehér X lapály lett. A terminál kanok 2013-ig pietrain, majd 2014-től tempo fajtájúak, 2015-től dán duroc. A hízók előállítása kb. 160-170 nap, míg a tenyészsüldőké kb. 220-240 nap.

A fiaztató épületekben KA-HYB rendszerű kutricák és ISV battériák vannak. A fiaztatókutrica a sertéstartás legkisebb és legkényesebb tartási egysége, mivel két teljesen ellentétes igényű állat, az újszülött malac és a kifejlett koca igényeit kell egyidejűleg, kis helyen kielégíteni. Az újszülött malac kevés energiatartalékkal, 0,5-1 kg-os tömeggel jön a világra. Kicsi a hőszabályozó kapacitása, ezért magas és egyenletes környezeti hőmérsékletet igényel (32-33 C).

A fiaztatóépület és berendezési mind a kocák, mind a malacok igényeit kielégítik. A fiaztatókutricáink lábon álló, teljes rácspadozatos kialakításúak. A kocaállás 60 cm széles és 100 cm magas, funkciója a malacok agyon-nyomásának megelőzése. A koca az állásban arra kényszerül, hogy óvatosan feküdjön le a padozatra. A kocaállás felhajtható, így a kocák ki- és betelepítése viszonylag könnyű. A vályúk a padozat magasságában helyezkednek el, kivehetők és betolhatók a kocák elé. A vályúk felett önitatók vannak. A malacok pihenőhelye gázinfrával melegített egység, aminek nagy előnye, hogy a meleget sugározza, de a levegőt viszonylag nem fűti fel.

Az alábbiakban bemutatjuk az előző év szaporasági, illetve felnevelési mutatóit:

Átlagos kocalétszám:

734,5 db

Termékenyítések száma:

2.068 db

Fialások száma:

1.635 db

Vemhesülés:

81,0 %

Fialás:

79,2 %

Született malacok száma:

23.688 db

Született malacok száma almonként:

14,49 db

Élve született malacok száma:

21.646 db

Élve született malacok száma almonként:

13,24 db

Élve született malacok száma kocánként:

29,47 db

Holt és mumifikált malacok száma:

2.042 db

Holt és mumifikált malacok száma almonként:

0,99 db

Kocaforgó:

2,22

Két fialás közt eltelt idő:

164 nap

Átlagos választási idő:

28 nap

Választott malacok száma:

18.657 db

Választott malacok száma almonként:

11,55 db

Választott malacok száma kocánként:

25,40 db

Választott alomtömeg:

74,46 kg

Választott malac átlagos tömege:

7,14 kg

 

Az előnevelőben szintén ISV battériák találhatók. Az épületek bitumen padozattal vannak ellátva. A telepen 7 előnevelő egység működik. A malacok közvetlenül az elválasztás után kerülnek át az előnevelő épületbe. Egy terembe 3 választás fér be, tehát a malacok kora között legfeljebb 10-12 nap lehetséges és csak egyszeri kitelepítés oldható meg. Benépesítés előtt az előnevelőt elő kell készíteni a malacok fogadására: a takarítás, a fertőtlenítés, az épület pihentetése és a megfelelő hőmérséklet biztosítása a legfontosabb feladatok. A malacok elválasztása megterheli a fiatal szervezetet, mivel sok a stressz-tényező ebben az időszakban. Ilyen tényező a csoportosítás, a battériára telepítés, a szállítás.

Az előnevelés kezdetén a malacok hőmérséklet iránti igénye 25-27 C, amit a kitelepítés végére 22 C-ra kell csökkenteni. A kívánatos hőmérséklet fenntartása érdekében télen elengedhetetlen a fűtés, amit épületenként egyedi gázüzemű kazánokkal biztosítunk központi légcsatornán keresztül. A malacokat ISV battérián tartjuk, egy ketrecben 17-18 malacot helyezünk el. Az előnevelő rekeszek legkritikusabb eleme a padozat. A telepen rácspadozatot használunk. A ketreces tartás előnye, hogy higiénikusabb feltételeket biztosít, kicsi az élőmunka-igény, jó az épület kihasználás. A malacok etetése önetetőkből történik. Az etető berendezések a ketrec homlokfalán vannak elhelyezve. Az ivóvíz ellátására önitatókat alkalmazunk, egy rekeszhez 2 önitató tartozik.

Az előző évi eredmény az előnevelőben: nettó napi tömeggyarapodás: 486 g, fajlagos tápfelhasználás: 1,78 kg. Elhullás: 1,96%.

 

A telepen tőkesertés-hízlalás folyik, azaz 105-110 kg eléréséig hizlaljuk a sertéseket. A hízlalás 3 épületben, összesen 12 teremben történik. A hízlalás az a fázis, amely végén megjelenik a vágósertés, amiben az elvégzett munka megtestesül. A hízlalás sikerének előfeltétele a kiváló tenyésztői munka, ami abban nyilvánul meg, hogy olyan hízóalapanyagot állítsunk elő, ami nagy növekedési erélyű, első osztályú minőségű legyen.

Az épületek kialakítása és szellőztetési rendszere úgy van kialakítva, hogy figyelembe veszi a sertés környezeti igényeit. Az épületekben található termek lényegében megegyeznek mind a tartás, mind a takarmányozás-technológia szempontjából. A hízókat a kezelőúttal merőleges téglalap alakú rekeszekben tartjuk. Az önitatókat a trágyázótér felé helyeztük el. A hízlaló-rekeszekben részleges rácspadozatot használunk. A tömör padozati rész könnyűbetonból, a trágyázótér vasbeton-szerkezetből áll. A padozat a trágyázótér irányába 3-5 %-os lejtéssel van kialakítva.

2005 végére új etetési technológia került bevezetésre, mely hatékonyabbá tette a termelést: az elkészülési idő lerövidült, a színhús-kitermelési mutató javult a hízóknál. Az etetési technológia-váltás, mely egy komoly beruházás keretében valósult meg, szárazdarás etetési módról folyékony, számítógép vezérelt etetésre való átállást jelentett.

Az előző évi eredmény az utónevelőben: nettó napi tömeggyarapodás: 747 g, fajlagos tápfelhasználás: 3,24 kg. Elhullás: 1,44%.

Sertéstenyésztésünk technológiai, takarmányozási, menedzselési színvonalában is eléri a nyugati színvonalat, s az EU-szabványok szerint is megfelelő minőséget produkál. A fogyasztók érdekében 2003-ban bevezettük a HACCP élelmiszerbiztonsági rendszert, mely kiszűri a termék-előállítás folyamatában kialakuló kritikus pontokat.

A Zrt-ben még egy telepen történik sertéstartás. A II-es telepen a hízó korcsoport nevelése történik, ahol 3 épületben kb. 2.000 férőhely lett kialakítva. Az ólak mélyalmos rendszerűek, nedvesdarás önetetővel és takarmány feltöltő rendszerrel vannak ellátva.

Kunság Népe Zrt.

5340 Kunhegyes
Kossuth Lajos u. 42-44
adószám: 12591884-2-16
Központi telefonszám és fax:
59/530-041